10 enkla regler för ett bra digitalt liv

Digital teknik har blivit en integrerad del av många människors vardag och det är inte alltid lätt att veta hur man ska hantera den på ett bra sätt. Här är tio tips för ett bättre digitalt liv:

1. Stäng av mobilen några timmar varje dag. Det är viktigt att ha tid då man inte kan störas av telefonsamtal, sms eller sociala medier. Detta gör det enklare att koncentrera sig och uppskatta de personliga möten i livet.

2. Var beredd att betala för kvalitetssajter och -appar istället för gratisversioner som oftast innehåller reklam eller begränsad funktionalitet. Ett abonnemang på en bra sajt eller app ger ofta mycket bättre användarupplevelse och mindre frustration.

3. Spara regelbundet! Att alltid ha tillgång till de senaste filmerna, musiksnutarna och programmen kan snabbt bli dyrbart om du inte planerar ditt forbruk. Satsa på nyheter du verkligen vill se/lyssna på och se till att du prenumererar på tjänster du anvender ofta istället för impulsköp som snabbt blir onödiga kostnader..
4 Fundera över vilka appar du verkligen behöver och ta bort dem du aldrig anvender från din telefon – det finns ingen anledning att spara massor av onödig information i form av app-ikoner som tar upp plats utan nytta! Detsamma gillar sociala medier; var choosy med vilka grupper/sidor/personer du “följer” – mindre information ger ofta mer overblick & ro i sinnet! 5 Kontrollera regelbundet de inst

Ha koll på vad du lägger ut online

När du lägger ut något online, tänk på att det finns konsekvenser. Allt som ligger ute på internet finns där för alla att se, och det kan vara svårt att ta tillbaka eller ändra det som har lagts ut. Tänk alltid igenom innan du postar något – vad skulle andra tänka om det? Om du inte vill att någon annan ska se det, så lägg inte ut det!

Det gäller också privata bilder och filmer. Numera kan man enkelt spara ner och dela allt som finns online – så tänk på hur de bilderna/filmerna kan användas av andra i framtiden. Det är bra att vara försiktig med vad man laddar upp online, för ens egna skull men också för andras skull. Man vet aldrig vem som kan ha tillgång till den informationen.

Tänk efter innan du klickar på en länk

Det är viktigt att tänka efter innan man klickar på en länk. Om du inte känner till avsändaren kan det vara farligt att klicka på länken. Det finns olika typer av skadliga program som kan smitta din dator om du klickar på en länk som leder till en sida med skadlig kod. Dessa program kan göra så att din dator blir långsam, och i värsta fall kan de ta över hela systemet och stjäla dina personuppgifter. Så se alltid till att du vet vem avsändaren är innan du klickar på en länk!

Var försiktig med dina personuppgifter

Det är mycket viktigt att vara försiktig med vilka personuppgifter man delar med på nätet. Man bör tänka efter två gånger innan man lämnar ut information som kan leda till att ens identitet stjäls. Exempel på sådan information är ditt fullständiga namn, adress, telefonnummer och personnummer. Dessutom bör du aldrig skicka iväg kreditkortsuppgifter eller andra bankuppgifter via email eller chatt. Det finns många olika typer av bedrägerier på nätet och det är mycket enkelt för en tjuv att ta dina uppgifter om du inte är försiktig. Så se till att alltid vara på din vakt!

Skydda ditt online-konto med ett starkt lösenord

När du skapar ett online-konto är det viktigt att du väljer ett starkt lösenord. Ett starkt lösenord är ett lösenord som inte går att gissa sig till och som består av bokstäver, siffror och specialtecken. Ett exempel på ett starkt lösenord är: aB1!dEfgh.

Det finns flera anledningar till varför det är viktigt att ha ett starkt lösenord:

– Om någon lyckas gissa ditt lösenord kan de logga in på ditt konto och få tillgång till alla dina personliga uppgifter. Detta kan leda till att de tar din identitet, hackar dina andra konton (som bankkontot) eller skickar ut spam från ditt konto.

– Många webbplatser lagrar informationen om användarnas lösenord i olika former av databaser. Om en av dessa databaser blir hackad kan hackers få tillgång till många olika lösenord och användarnamn. Detta betyder att om du har samma lösenord på flera olika ställen så kan alla dessa konton bli hackade om bara en av databaserna blir hackad – oavsett hur ”stark” Detta specifika lösenordet var.

– En vanlig metod för hackers är ”brute force attacks”. Detta innebär att de försöker gissa sig fram till mönster i hur människor väljer sina lösenord (exempelvis ofta använda ord), och sedan provar massor av olika kombinationer tills de hittat rätt. Ju mer unikt och svårt gissningsbart ditt lösenord är, desto svårare blir det för hackers genomför en brute force attack mot dig.

Håll din programvara uppdaterad

Det är viktigt att hålla din programvara uppdaterad. Det gör det enklare för attackerande program att använda sårbarheter i dina program om de inte är uppdaterade. De flesta uppdateringar innehåller också nya funktioner och förbättringar av befintliga funktioner.