5 användbara typsnitt som alla designers borde ha koll på

Alla designers borde känna till och ha ett bra repertoire av skrifttyper. Att veta vilken sorts skrift som passar olika situationer är en viktig del i design. Här är fem användbara typsnitt som alla designers borde ha koll på:

1. Serif – En serif-skrift har dekorativa detaljer på bokstavarna, ofta i form av små linjer (serifer) på kanterna. Dessa dekorationer gör att skriften ser lite mer elegant ut, och den fungerar därför bra för text som ska vara lättläst men inte för informativ. Exempel på serifer-skrifter inkluderar Times New Roman och Garamond.

2. Sans Serif – Sans betyder “utan” på franska, så sans serif-skrifter är skrifter utan serifer (dvs. utan dekorationer på kanterna). Detta gör dem till en mycket renare och mer modern typ av skrift, och de passar därför bra för digital text eller text som behöver vara mycket lättläst. Exempel på sans serif-skrifter inkluderar Arial och Helvetica.

3. Script – Script-skrifter imiterar handstilen, och de är ofta ganska svårlästa om man inte tittar nog noga (och ibland även då). De passar dock perfekt för eleganta projekt eller logotyper där du vill ge intrycket av lyx eller exklusivitet . Exempel på script-skrift inkluderar Zapf Chancery och Edwardian Script..
4. Display – Display-skrifter är oftast mycket stora och feta, med maffiga bogstaver der springer ud over linjen – dette er for at give en meget markant effekt, hvilket passer godt til store overskrift . De fleste display-skrifttyper er ikke egnede til at bruge store mængder tekst , da de let bliver trættende for øjet – men hvis du bruger dem sparsomt så kan det give din tekst et unikt præg . Eksempler paa display – font typer indeholder Bauhaus 93 samt Copperplate Gothic Bold . 5 – Decorative / Orname ntal – Decorative/Ornamental fonts are exactly as they sound : ornate and often quite elaborate , with intricate designs and patterns . They ’ re not really designed to be used for large amounts of body text , but can be great for headlines or small sections of text where you want to add some visual interest . Examples of decorative/ornamental fonts include Old English Text MT and Pristina

Gotham

Gotham City är en fiktiv stad som fungerar som huvudstad i DC Comics universum. Gotham ligger någonstans på amerikanska östkusten och har alltid varit ett centrum för brottslighet och ondska. Staden har flera gånger översvämts av skurkar, men det finns alltid någon form av räddning i sikte tack vare de många superhjältarna som bor i Gotham. Dessa inkluderar Batman, Batgirl, Catwoman, Nightwing och Robin.

Futura

Futura är ett sans-serif typsnitt som utvecklades 1927 av Paul Renner. Han ville skapa ett modernt typsnitt som inte var bunden till någon bestämd stil och Futura blev därför mycket anpassningsbar. Futura har enkelhet, proportioner och geometriska former i sina linjer och detta gör att det passar in i många olika sammanhang. Det finns flera olika variationer av Futura med små skillnader i proportioner och linjernas tjocklek, men alla är karakteriserade av den igenkännliga Futurastilen.

Helvetica

Helvetica är ett sans-serif typsnitt skapat av Max Miedinger. Helvetica finns i många varianter och har använts flitigt inom affärsvärlden på grund av dess neutrala, opretentiösa stil. Det klassiska helvetiska typsnittet har 12 stora variationer, inklusive de olika oblique- och condensed-versionerna.

Arial

Arial är en sans-serif typsnitt familj skapad av Robin Nicholas och Patricia Saunders för International Computers Limited i 1982. Som den monospaced typsnitt Courier, var Arial designad för att optimera läsbarhet och utrymme på skärmar. Sedan dess har det använts flitigt i digitala medier, främst på webbplatser. Arial är ett relativt neutralt typsnitt som passar bra in i olika layout kontexter, och har ofta ansetts vara ett mer ”allvarligt” alternativ till andra sans-serif fontfamiljer såsom Verdana eller Helvetica.

Times New Roman

I början av 1700-talet var det vanligt att använda versala bokstäver för rubriker och titlar. På den tiden var Times New Roman en av de mest använda typsnitten för dessa ändamål. Typsnittet har sitt ursprung i England under 1700-talet då det skapades av Richard Austin. Austin hade arbetat som grafisk designer i flera år när han beslutade sig för att skapa ett eget typsnitt. Han ville göra ett typsnitt som Passade bra för tryckta dokument och böcker, och hans mål var att göra ett snyggare och mer läsbart typsnitt än de som redan fanns på den tiden. Resultatet blev Times New Roman, som snabbt blev mycket populärt bland grafiska formgivare och tryckerier.