5 tips för bättre webbdesign på din hemsida

1. Utnyttja whitespace
En av de största misstagen som folk gör när det kommer till webbdesign är att utnyttja för mycket whitespace. Whitespace, eller ”tomrum”, är den yta på skärmen som inte innehåller text eller bilder. Att ha en bra balans mellan text och whitespace gör din sida mer läsbar och användarvänlig. Försök att undvika onödiga element och distraherande bilder för att hålla sidan ren och sobert.

2. Enkelhet är bäst
När det kommer till webbdesign, less is more. Enklare former, mindre text och en begränsad färgpalett gör sidan enklare att navigera och ger ett professionellt intryck. Dessutom kan det vara svårt att trycka in för mycket information på en liten skärm, så se till att hålla det simpelt!

3. Var unik
Det finns miljontals hemsidor där ute, så du vill verkligen sticka ut från mängden! Ta fram din personliga stil genom val av typsnitt, farger och layout – men se till att allt samspelar harmoniskt ihop. Du vill inte skapa en rörig sida som blir svåranvändbar – den ska snarare vara lite ”snabbmat” för ögat!
4

Välj ett passande tema

Det finns många olika teman man kan välja mellan när det kommer till festligheter. Ett passande tema för en fest beror oftast på vem som ska bjudas in och hur många personer som kommer att delta. Ett populärt tema för barnkalas är t ex djur eller sagor, medan vuxna ofta uppskattar mer allvarliga och sofistikerade teman. Oavsett vilket tema man väljer så är det viktigt att allt planeras i minsta detalj för att göra festen lyckad!

Se till att ditt innehåll är lättnavigerat

För att skapa ett lättnavigerat innehåll, se till att det är logiskt uppbyggt och enkelt för användaren att hitta det de letar efter. Se till att alla länkar fungerar och leder dit de ska. Försök hålla texten kortfattad och lättläst, samt använd gärna rubriker för att dela upp texten. Om du har flera olika typer av innehåll (som bilder, videoklipp och text), se till att de är ordentligt organiserade så användaren enkelt kan navigera mellan dem.

Använd en spellista för videoinnehåll

En spellista är en funktion på många videoinnehållsplattformar som gör det möjligt för användare att gruppera samman olika videoklipp i en enda spellista. Detta kan vara användbart om du vill titta på ett visst tema eller kategori av videor, till exempel ”Bästa komedi” eller ”Musik från 1990-talet”. En spellista kan också vara skapad av en enskild användare för personligt bruk, såsom när man vill samla ihop alla favoritmusikvideos.

Integrera sociala medier på din sida

För att lyckas med din närvaro online, är det viktigt att du integrerar sociala medier på din sida. Detta gör du genom att lägga till Social Media-knappar som gör det enkelt för dina besökare att dela ditt innehåll. Du kan också lägga till en blogg eller forum på din sida, för ytterligare interaktion med dina användare. Dessutom bör du se till att ditt innehåll är optimerat för olika sociala nätverk, såsom Facebook, Twitter och Google+. Genom att göra detta kommer fler människor se och dela ditt innehåll, vilket i sin tur kan leda till fler besökare på din sida.

Gör hemsidan mobilanpassad

Det är alltid viktigt att tänka på mobilanvändare när man skapar en hemsida. I dagens samhälle är det många som använder sin smartphone för att surfa på nätet och det är därför viktigt att hemsidan är anpassad för mobila enheter. Det finns flera saker man kan göra för att göra sin hemsida mer mobilanpassad. Man kan till exempel se till att sidan laddar snabbare på mobila enheter, eller så kan man göra designen mer responsiv så att den passar bättre för mindre skärmar. Att tänka på mobilanvändare är framförallt viktigt om man vill nå ut till en bredare publik.