8 saker du aldrig ska göra på social media

Det finns många olika saker man inte bör göra på sociala medier, men här är några av de viktigaste:

1. Lägg inte ut personlig information som ditt fullständiga namn, adress eller telefonnummer. Detta kan vara farligt om du hamnar i fel händer.
2. Se till att du inte lägger ut bilder eller filmer som kan anses kränkande eller stötande för andra. Det är alltid bra att tänka på hur andra skulle kunna tolka det du ligger upp på internet.
3. Var försiktig med vilket innehåll du delar från andra konton och se till att du har deras tillstånd innan du gör det. Om du inte äger upphovsrätten till materialet kan det leda till problem i framtiden.
4. Gör aldrig illa mot någon genom att skriva negativa saker om dem online, detta kallas för mobbing och kan ha mycket svåra konsekvenser för den drabbade personen. Tänk alltid på hur dina ord kan uppfattas av andra och ta ansvar för vad du skriver onine!
5 5 . Glöm inte att social media-konton är offentliga platser så se till att hålla ett professionellt tonläge i ditt språkbruk och undvik svordomar etcetera . 6 . Vissa saker är helt enkelt privat information som ingen annan behöver veta , t ex din inkomst , politiska preferenser etcetera . 7 . Undvik reklamspamming av andras konton – det irriterar bara folk ! 8 . Sluta aldrig att vara trevlig ! Social media är en fantastisk plats för människor att möta varandra och dela idéer , men glöm inte den social interaction-delen : var artig mot andra användare också !

Lägg aldrig ut personlig information

Detta gäller främst sociala medier, men i allmänhet bör man vara försiktig med att lägga ut personlig information på nätet. Det finns många olika skäl till detta. För det första är det enklare för andra att hitta och använda den här informationen mot dig, om du till exempel ligger ut din adress eller telefonnummer. För det andra kan denna information hamna i fel händer och användas av personer som inte har goda avsikter med den. Dessutom är det alltid en risk att någon form av virus eller annan skadlig kod tar sig in i dina system via internet när du laddar ner filer eller besöker hemsidor – speciellt om du inte har ett bra antivirusprogram installerat. Om de lyckas ta sig in på ditt system kan de sedan snoka runt bland dina filer och eventuellt ta reda på personlig information om dig, som du helst inte vill ha spridningen av. Så tappa aldrig bort varningarna från polisen: ”Lag aldrig ut personlig information”!

Inlägg inte något som du inte vill bli del av en offentlig diskussion

Inlägg inte något som du inte vill bli del av en offentlig diskussion. Alla inlägg på denna sida är offentliga och kan läsas av alla som besöker sidan. Ditt inlägg kan komma att visas för andra användare och personer utanför denna sida, så tänk noga igenom vad du skriver innan du postar något.

Tänk på att det finns olika åldersgrupper och beteenden på sociala medier

Det finns olika åldersgrupper och beteenden på sociala medier. De flesta användare är mellan 18 och 29 år, men det finns också många yngre och äldre användare. Många användare använder sociala medier för att hålla kontakten med vänner och familj, men det finns också många som använder dem för att delta i online-samhällen eller för att marknadsföra sina produkter eller tjänster.

Var försiktig med att använda andras bilder och deras inlägg

Det är viktigt att vara försiktig när man använder andras bilder och inlägg på internet. Det finns många olika saker som man ska tänka på när det gäller upphovsrätt till material som finns ute på nätet. Man ska alltid kolla upp vem som äger bilden eller inlägget innan man använder det, och det är oftast en bra idé att be om tillstånd från personen eller organisationen innan man publicerar något av deras material.

Kom ihåg att vad du lägger upp kan vara kopplat till dig i framtiden

Det är viktigt att vara medveten om att det man lägger upp på nätet oftast blir kvar där. Detta kan ha negativa konsekvenser i framtiden, exempelvis när man söker jobb. Arbetsgivare har ofta möjlighet att göra en grundläggande undersökning av sina anställda online och det är inte ovanligt att de tar bort personer från sin lista redan innan intervjun, bara genom att titta på deras social media-kanaler. Kommunikationschefer och andra inom företagsorganisationer rekommenderar ofta starkt mot anställda att dela för mycket information om sig själva online under tiden som de arbetar hos dem – det finns flera fall då personer har förlorat sitt jobb pga. olika skandaler som har uppstått genom social media.