Designa en hemsida – steg för steg

En hemsida är en nödvändighet för många företag och organisationer idag. Med en hemsida kan du nå ut till fler potentiella kunder och visa upp ditt varumärke på ett professionellt sätt. Designa din egen hemsida med dessa steg:

1. Börja med att göra en skiss av hur du vill att din hemsida ska se ut. Tänk på vilka funktioner den ska ha och hur användarvänlig den ska vara.
2. Välj ett webbhotell och ett domännamn som passar din verksamhet (tips: spara inte pengar här, det är viktigt att du har en stabil server).
3. Hitta eller designa de grafiska elementen som du vill använda på din hemsida (logotyp, knappar, bilder etc.). Gör detta i samma stil så att allt ser harmoniskt ut tillsammans.
4. Installera och konfigurera ett CMS (Content Management System) på ditt webbhotell, så att det blir lättare för dig att ladda upp innehåll (text, bilder etc.) på sidan senare. Om du inte är bekant med tekniken kan det vara bra att ta hjälp av någon som är mer insatt i detta innan du startar installationen själv – annars riskerar du bara att slösa tid och bli frustrerad under processen!
5. Ladda sedan upp allt innehåll från skisserna och de grafisk elements som du gjort innan till din CMS, sorterat i olika kategorier/sidor/mappar (beroende på vilket system du valde). Se till att texten är tydlig och ligger i riktiga flöden mellan olika element; använd rubriker & underrubriker för struktur – precis som i vanliga dokument! Detaljerade instruktioner om hur man gör detta finns ofta hos respektive leverantör av CMS-systemet; ta del av dem innan ifall possible! 6Publiseras sedan sidorn

Planera ditt innehåll

När du planerar ditt innehåll för webben, bloggar eller sociala medier är det viktigt att tänka på målet med din kommunikation. Vad vill du uppnå? Sedan skapar du en strategi för hur du ska nå dit. Planera sedan vilken typ av innehåll som passar bäst till olika kanaler och format. Tänk på att anpassa budskapet och tonen i olika kanaler – det som fungerar på Facebook kanske inte passar så bra på Twitter. Se till att publicera regelbundet och hitta en rytm som passar dig och ditt team. Att planera innehållet gör det lättare att vara konsekvent i din kommunikation och hjälper dig att nå framgångsrika resultat.

Välj en webbplatsbyggare och ett tema

Välj en webbplatsbyggare och ett tema som passar din verksamhet. Det finns många olika alternativ att välja mellan, så ta tid på dig att undersöka vilken som passar dig bäst. Se till att du får den hjälp och support du behöver för att komma igång med din nya webbplats.

Skapa dina sidor och innehåll

Det finns flera olika sätt att skapa din egen webbplats. Du kan antingen välja att göra det själv, eller också kan du anlita en professionell webbyrå för att hjälpa dig. I båda fallen kommer du behöva tänka på hur dina sidor ser ut och vilket innehåll de ska ha.

Om du väljer att göra det själv, finns det många olika programvarapaket som kan hjälpa dig med design och uppbyggnad av din webbplats. Det är dock ofta en bra idé att ta hjälp av någon som har mer erfarenhet av dessa system, för att se till att allt fungerar som det ska. Nackdelen med att göra allt själv är ofta den tid och energi som krävs för att lära sig hur allting fungerar, samt risken för felaktigheter i kodningen. Dessutom kan det vara svårt (och dyrt) att hitta riktig bra bilder till din sajt om du inte har tillgång till ett stort bildarkiv.

En annan möjlighet är givetvis att anlita en professionell webbyrå för hela eller delar av processen med skapandet av din hemsida. Detta brukar rekommenderas om man inte har mycket erfarenhet av tekniska system och vill slippa problem med felexempelvis serveruppkopplingar osv. En webbyrå tar oftast hand om allting från start till slut – från planering och layout till design, implementation, drift samt underhåll – men man kan givetisv välja endast visst delar av deras tjänster (exempelvis bara design). Fördelarna med en webbyrÃ¥ äre Givetisv snabbare leveranser samtiidigit Som regel blir resultatet proffisionellare; man slipper läggatiden Oftast billigare i lÃ¥ngtg»ende

Anpassa ditt tema

Anpassa ditt tema.
Detta är inte bara ett simpelt tips, det är något som du absolut bör göra om du vill lyckas på bloggtoppen. Varför? Därför att det visar vart du håller dig i branschen och ger dina läsare en anledning att komma tillbaka. Genom att anpassa ditt tema får du ett professionellt utseende och det ser mycket bättre ut än ett standardtema. Det tar lite extra tid och ansträngning, men det är väl worth it!

Promouera din hemsida

När man skapar en hemsida är det viktigt att tänka på hur man ska få den att synas. Det finns olika sätt att göra detta, beroende på vilket syfte man har med sin hemsida. Om man bara vill ha en personlig blogg kanske det räcker med att länka den från sociala medier och andra ställen där man redan är aktiv. Men om man har ett företag eller något annat som man vill marknadsföra på nätet är det ofta inte tillräckligt. Då måste man anstränga sig lite mer för att driva trafik till sin hemsida.

En av de bästa sakerna du kan göra för din hemsidas popularitet är SEO (Search Engine Optimization). Genom att anvnda bra sökord i titlar och text på din site kan du göra det mycket lättare för potentiella besokare hitta just din sida bland alla andra resultat i deras Google-sokningar. Andra metoder for webbutveckling inkluderar PPC-annonsering (pay per click), affiliate marketing och social media marketing – alltsá at du promoverar din sajt pa relevanta forum, bloggar och social media sites som Facebook och Twitter.