Designa för conversion – hur gör man?

Det finns många olika sätt att designa för conversion, och det beror helt på vilken typ av produkt eller tjänst man marknadsför. Men det finns några grundläggande principer som gäller för alla typer av design: använd enkla och tydliga element, se till att ditt innehåll är lättläst och begripligt, och skapa en logisk navigering. Följ dessa riktlinjer så ökar du dina chanser att lyckas med din design.

Varför designa för conversion?

Designa för conversion innebär att konstruera ett digitalt användargränssnitt som gör det möjligt för användaren att enkelt och snabbt fullfölja de åtgärder som krävs för att uppnå det önskade målet. Detta kan till exempel innebära att skapa en sida med ett tydligt call-to-action, eller att placera relevant information på lämpliga ställen. Designa för conversion är viktigt eftersom det hjälper till att maximera antalet användare som slutför det man vill att de ska göra (exempelvis handla, registrera sig etc.), och därigenom öka intresset och/eller inkomsten.

Hur gör man en bra conversion-driven webbplatsdesign?

Det finns ett antal saker du kan tänka på när det gäller att designa en webbplats som drivs av konverteringar. Först och främst är det viktigt att ha klart för sig vilket mål man vill uppnå med sin webbplats, och sedan utforma den därefter. Det är också viktigt att titta på hur användarna beter sig på webbplatsen, och vad som får dem att konvertera. Här är några tips:

1. Se till att målet med din webbplatsdesign är tydligt. Vad vill du uppnå? Vill du förbättra användarupplevelsen? Öka försäljningen? Skapa mer trafik? När du vet vad du vill uppnå, blir det lättare att designa en webbplats som fungerar mot detta mål.

2. Analysera användarnas beteende på din nuvarande webbplats. Hur navigerar de? Var hamnar de oftast? Vilken typ av innehåll tar de intresse för? Detta hjälper dig att identifiera eventuella bottnarner i din nuvarande design, samt se till att nytt inneháll och funktioner skapas med anvĺendbarhet i focus.
3. Gör det enkelt för anvĺendare att genomföra handlingar pĺ din webbplats. Se till exempel till att call-to-actions (CTAs) är tydliga och ligger i strategiska positioner, sĺatt de syns och ę̈rnade av besĺkaren direkt – inte bara placerade randomly runtomkring hela sidan! Enkelhet underl”attar conversioner; ju fler steg anv”andaren beh”over ta innan den slutgiltiga handlingen genomf”ors desto mindre sannolikt ”arr den bli fullbyrdad alls..

Vad är de viktigaste elementen i en conversion-driven webbplatsdesign?

En conversion-driven webbplatsdesign innehåller alltid ett klart budskap och en tydlig call to action. Sidorna är anpassade för olika skärmar och enheter, så att ditt budskap når fler människor. Innehållet på sidan är relevant och optimerat för sökmotorer, så att du kan nå fler potentiella kunder. Designen på din webbplats ska vara tilltalande och professionell, samtidigt som den ger användarna en bra upplevelse.

Exempel på bra och dåliga conversion-drivna webbplatser

En bra conversion-drivna webbplats måste först och främst vara användarvänlig. Det vill säga, det ska vara lätt att navigera sig runt på sidan och hitta den information man letar efter. Vidare bör webbplatsen innehålla klara call-to-actions som uppmanar till exempelvis en köphandling. En tredje viktig aspekt är snabbhet; det tar ofta mindre än ett sekund för en användare att bestämma sig för om de vill stanna på en sajt eller inte, så allting från laddningstider till formuleringar av text bör prioriteras utifrån denna aspekt.

En dålig conversion-drivna webbplats har ofta det motsatta problemen – den är svåranvänd, innehåller ingen tydliga call-to-actions och/eller är långsam i sin navigation och informationsteknologi. Detta leder givetvis till frustrerade användare som lämnar sajten innan de convertererat, vilket i slutet av dagen betyder mindre intäkter för webbplatsens ägare.

Designa för din målgrupp – inte bara för conversions

Designa för din målgrupp – inte bara för conversions.

Det är lätt att fastna i tänket att allt handlar om conversions. Hur kan vi göra så att fler besökare konverterar till kunder? Men det är inte alltid det bästa tänket. Ibland kan det vara mer viktigt att designa för din målgrupp, oavsett om de konverterar eller inte. Detta gäller speciellt om du har en bred målgrupp med olika behov. Istället för att bara optimera för conversions, optimera istället för användbarhet och upplevelse. Ta reda på vad dina användare vill ha och ge dem det. Designen ska vara anpassad efter innehållet och inte tvärtom. Om du designar en bra webbplats eller app som är lättanvänd och ger den information som dina användare söker, är det stora chansen att de kommer att convert