Hur man blir en lyckligare människa

Det finns inte ett enda svar på frågan hur man blir en lyckligare människa. Detta beror helt och hållet på den enskilda personens preferenser och vad som gör henne eller honom lycklig. Men det finns några allmänna tips som kan vara till hjälp för att hitta sin egen väg till lycka:

– Satsa på sociala relationer. Umgås med familj, vänner och bekanta regelbundet. Lyssna på dem och lita på deras stöd när du behöver det. Ta hand om dina relationer och ge av dig själv i dem.
– Hitta en aktivitet eller hobby du tycker är rolig och engagerande, gör den regelbundet för att stanna upp i takt med livets alla stressmoment. Det kan vara något som ger dig energi, lugnar ner dig eller bjuder in till social samvaro – valet är ditt!
– Laga mat från grunden oftare, motionera regelbundet – unna din kropp de bästa förutsättningarna! Naturliga endorfiner underlättar stresshanteringen och skapar trivselhormoner i kroppen, vilket leder till ökat välbefinnande. Generellt sett minskar vi stresspausernas negativa effekter om vi tar hand om vårt psykosomatiska system genom rutiner av bra matvanor & träning/motion 3-5ggr per vecka (minst 30min).
– Göra nytta för andra människor ger ofta mycket glädje i sig självt, delta i olika projekt dit du bidrar med just det du brinner för – använd din passion oavsett om det handlar om djur, miljön, barn etcetera!

Investera i dina relationer

Det finns många olika skäl till varför det är viktigt att investera i dina relationer. Först och främst är ett starkt socialt nätverk en avgörande faktor för både fysisk och psykisk hälsa. En studie visar att de som har flest sociala kontakter lever längre och är lyckligare. Dessutom har personer med många vänner och bekanta en mindre risk för depression och andra mentala problem. Ett annat skäl till varför det är viktigt att investera i sina relationer är att man på så sätt kan stödja och hjälpa andra. Genom att ha ett bra socialt nätverk kan man få hjälp med olika problem som man kan stöta på i livet. Man kan också ge stöd till andra genom att lyssna på deras problem, ge råd eller bara vara en god vän. Alltså, investera i dina relationer!

Gör det du älskar

Börja med att göra en lista över de saker du verkligen älskar och lägg sedan till några fler. Det kanske finns en hobby som du alltid har velat prova eller ett ställe du drömt om att besöka. Gör research för att hitta ut hur man kan göra det du älskar på ett levererat och engagerande sätt. Ta hand om ditt husdjur, planera en middag med dina nära och kära, var aktiv i naturen, skapa något med dina händer – det finns massor av olika saker som faller under kategorin ”gör det du älskar”.

Det viktigaste är dock att ta steget och börja göra de sakerna. Ingen annan kommer att göra dem för dig och det kommer inte heller bara att hända av sig självt. Du måste vara den som tar initiativet till förflyttningen mot det liv du verkligen vill leva. Detta innebär ofta risktagande, men det betyder inte alltid fara – ibland betyder det bara att sluta sluta uppfylla andras förväntningar hela tiden och istället leva upp till dina egna. Så vad väntar du på? Gördetdualskar idag!

Lär dig att tacka nej

Det är inte alltid lätt att tacka nej. Oftast vill vi ju göra det som andra förväntar sig av oss, eller det som känns bäst för stunden. Men ibland är det viktigare att tänka på vad som är bäst för oss på lång sikt, och då kan det vara nödvändigt att tacka nej till något. Det kan handla om en inbjudan till en fest du inte riktigt har lust att gå på, eller ett jobberbjudande från en arbetsgivare du inte kommer trivas med. Att säga nej är inte alltid lätt, men oftast kommer det att kännas bra i slutet av dagen.

Investera i din hälsa

Det är mycket viktigt att investera i din hälsa, och det finns många olika sätt att göra det. Du kan investera i en bra kost och motion regime genom att äta hälsosamma matvarer och regelbundet träna. Detta kommer inte bara förbättra din allmänna hälsa, men det kommer också att göra dig mer produktiv på jobbet eller i skolan. Att ha en balanserad livsstil är nyckeln till en lång och frisk livslängd.

Du bör också se till att du har ett bra medicinskt förslag, så du kan upptäcka eventuella problem i tid. Om du vistas i ett land med dålig luftkvalitet, övervakar din luftkvalitet regelbundet för eventuella föroreningar som kan påverka din hälsa. Det finns mjukvaror som kan användas för denna uppgift, så se till att du installera dem på din smartphone eller surfplatta.

Det är mycket viktigt att ta hand om sig själv – börja med små steg och bygg upp från där!

Sluta jämföra dig med andra

Det är lätt att jämföra sig med andra och känna sig mindre bra. Men det är viktigt att komma ihåg att varje person är unik och har sina egna styrkor och svagheter. Jämförelser gör bara att man känner sig mer stressad och mindre nöjd med sig själv. Så sluta jämföra dig med andra, acceptera dig som du är och gör det bästa av din egen situation!