Ljud och video i webbdesign är inte alltid en lätt sak att göra. Det finns många olika saker man ska tänka på när man integrerar ljud eller video i sin webbsida. Man måste först och främst titta på hur man vill att det ska se ut, sedan välja rätt format för filerna som ska användas. När det gäller videofilmer är det ofta AVI-formatet som används, medan MP3-formatet är vanligast för ljudfiler. Dessutom måste du ta hänsyn till vilken upplösning filmen eller bilden har, samt hur mycket bandbredd webbsidan har tillgång till.
Ljud och video i webbdesign – hur gör man det?
Ljud och video är kanske de mest användarvänliga sakerna som finns när det gäller webbdesign. Med ljud kan man skapa en mycket mer innehållsrik webbsida, och med video kan man förmedla ett budskap på ett helt annat sätt. Dessutom har båda dessa element blivit alltmer populära på senare tid, så det är viktigt att titta på hur man kan integrera dem i sin design.
Det finns olika saker att tänka på när det gäller ljud och video i webbdesign. Först och främst måste du se till att du har riktiga mediafiler för bilder, ljud och video. Du kan inte bara använda vilken fil som helst – den måste vara av hög kvalitet och ha rätt format för din webbsida. Det är också viktigt att optimera dina filer, så att de inte tar för lång tid att ladda ner. Att ta hjälp av en professionell grafisk designer eller videoredigerare är ofta en bra idé, för att se till att allting ser profesionellt ut.
Naturligtvis spelar placeringen av dina mediabilder, -ljud eller -videofilmer en stor roll i huruvida användarna upplever dem som störande eller inte – tittar man på en filmklipp pausad mitt i texten blir det snabbare irriterande än inspirerande! En regel of thumb är dock: Se till att audio- och videotaggar alltid har attributen controls (kontroller) samt autoplay (spela automatisk). Peka sedan ut den exakta placeringen med hjälp av CSS (Cascading Style Sheets). Vid HTML5-anvandning behover du istallet ange
Ljud och video i webbdesign – vad är det för skillnad?
Ljud och video i webbdesign – vad är det för skillnad? Ljudet på en hemsida är ofta ett mycket diskuterat element. Många designers använder ljud för att skapa en atmosfär, men det finns också de som menar att ljud är distraherande och störande. En av de främsta anledningarna till att man inte vill ha ljud på sin sida är just att det kan vara störande för besökaren. Dessutom kan det vara svårt att hitta en bra balans mellan musikens volym och den text som man vill presentera på sidan. Video är ett annat element som ofta används i webbdesign. Skillnaden mellan ljud och video är att video oftast innehåller bilder, medan ljud endast innehåller musik eller andra typer av ljudeffekter.
Ljud och video i webbdesign – vilken användning har de olika teknikerna?
Ljud och video i webbdesign har länge varit en diskussion. Det finns olika skolan av tankar när det gäller användningen av ljud och video i webbdesign. Medan vissa människor tror att det är ytterst viktigt, tror andra att det inte spelar någon roll alls. Här är ett par exempel på användning av ljud och video i webbdesign:
1) Ljud kan förbättra navigeringen på en webbsida. Exempelvis kan man placera ljudfiler på knappar så att besökaren vet att de tryckte på dem. Detta fungerar bäst för personer med synskada eller andra som inte ser den visuella representationen av en knapp trycks ner.
2) Video kan göra samma sak som ljud, men det är mer effektivt för personer som har svårt att tolka text eller koncentrera sig på en skrivna instruktion. En kort videoclip om hur man navigerar på sidan eller använder en specifik funktion kan ofta vara mycket mer informativ och hjälpsam än text alone.
3) Ljud och video kan ibland ersattas helt och hållet med animationer – dessa fungerar generellt sett bra för alla typer av besökare, dock s particularly well for those who are visually impaired or have difficulty processing written information. Animated GIFs or short videos can often be used to great effect in place of static images, providing both visual interest and greater accessibility for users with different needs.
Ljud och video i webbdesign – hur optimerar man laddtiderna?
Ljud och video är ett effektivt sätt att få fram ett budskap på nätet. Men det finns en uppenbar nackdel med dessa filer: stora laddtider. Detta gör det svårt för besökare att ta in informationen i realtid, och ofta mister de tålamodet innan sidan har hunnit ladda klart. Det finns dock flera olika sätt att optimera laddningstiden av ljud- och videoklipp, beroende på vilken typ av fil man använder sig av:
HTML5-video: För HTML5-video rekommenderar vi att man använder sig av Ogg Theora/Vorbis (.ogv)-formatet, istället för MP4 (.mp4) eller WebM (.webm). Detta format är mer väloptimiserat och fungerar i de flesta webbläsare.
Flash-video (RTMP): RTMP (Real Time Messaging Protocol) är protokollet som Flash Player använder sig av för strömning av video. Laddningstider kan reduceras genom att välja en CDN (Content Delivery Network) som har serverplatser runtom i världen, så besökaren alltid hittar den närmsta servern till sin plats.
Ljud och video i webbdesign – några tips på bra verktyg
Ljud och video i webbdesign – några tips på bra verktyg
Webbdesign är inte bara estetiskt utan ska fungera tekniskt och användarvänligt. Därför måste du välja rätt verktyg för ljud och video som passar just din sajt. Här är några tips på olika typer av verktyg:
– Audio: För att spela upp ljudfiler behövs ett format som stöds av webbläsaren, t ex MP3. Ett gratis program för att konvertera till detta format är Audacity. Andra alternativ är WAV eller OGG, som båda har högre kvalitet men mindre kompabilitet med webbläsare. Vill du redigera ljudfiler finns det flera program du kan använda, t ex Adobe Audition eller Garageband (Mac). – Video: De vanligaste filformaten för video på webben är Flash (FLV) och Windows Media Video (WMV). Apple Quicktime (.mov), RealMedia (.rm) och MPEG (.mp4) fungerar dock också i de flesta webbläsare. Du kan antingen använda gratisprogrammet Handbrake för att konvertera till dessa format, eller betalaversioner såsom Sorenson Squeeze eller Adobe Premiere Pro.