När du skapar din egen hemsida finns det några saker som du behöver tänka på. Först och främst måste du bestämma vad du vill att din hemsida ska handla om. Detta är oftast en process som börjar med att brainstorma olika idéer, och sedan göra lite research för att se vilka andra sajter inom samma ämne finns redan ute på internet. När du har valt ett ämne för din hemsida kan det vara bra att skapa en struktur för hur den ska se ut, och vilken information som ska finnas på olika sidor. Detta gör det sedan lättare när man börjar bygga sin hemsida i verkligheten.
Förutom innehållet på din hemsida måste man också titta på designen av sajten. Man bör ha i åtanke hur användarna kommer interagera med sajten, och vad man vill att de ska komma ihåg när de besöker den. Designen av en webbsajt kan ofta vara avgörande för om användarna kommer tillbaka, eller rekommenderar den till andra personer.
En annan sak som man behöver titta på när man bygger sin egen webbsajt är tekniken bakom sajten. Det finns olika programvaror som kan användas för att göra en webbsajt, allt från simple HTML-filer till mer avancerade system med databaser och dynamiskt innehåll. Vilket system man väljer beror oftast på vad slags typ av hemsida man vill ha, och hur mycket tid/pengar man har tillgodo för projektet
Var noggrann med vad du vill att din hemsida ska åstadkomma.
En hemsida är en av de viktigaste verktygen för ett företag när det kommer till marknadsföring och sälj. Det är ditt ansikte utåt, och den första platsen som många potentiella kunder kommer att se dig. Därför är det viktigt att du vet exakt vad du vill att din hemsida ska göra – åstadkomma alltså. Vill du bara informera om vem du är och vad du gör? Eller vill du sälja direkt från din hemsida? Kanske vill du boka tid hos dig eller ladda upp innehåll regelbundet? Vem är ditt målpublikum, och vilket språk använder de sig av – svenska, engelska eller kanske något annat språk helt? När du har besvarat dessa frågor kan du börja planera innehållet på din hemsida, och titta på olika alternativ för hur den ska se ut. Det finns massor med olika system för hur man bygger en hemsida, men det viktigaste i slutändan är att den representerar dig (och ditt företag) på bästa sätt.
Gör en plan för hur du vill att din hemsida ska se ut och fungera.
Börja med att titta på andra hemsidor som är i samma genre eller syftar till samma målgrupp som din egna. Försök hitta en bra struktur och layout som du gillar och fundera sedan på hur du kan anpassa det efter dina egna behov. Det är viktigt att tänka igenom hur olika delar av din hemsida ska fungera och hur de ska se ut. Hur ska man komma till den information man vill ha? Vilka call to actions vill du ha på sidan?
En planering av denna typ tar ofta tid, men det är absolut nödvändigt om du vill att din hemsida ska vara professionell och användarvänlig. Lägg gärna ner lite extra tid på research innan du börjar själv, det kommer garanterat löna sig!
Välj ett enkelt och intuitivt webbhotell med god support.
Det finns massor av webbhotell där ute, men inte alla är lika enkla att använda. Några har mycket mer avancerade verktyg och inställningar, medan andra är mer lättanvända och intuitiva. Oavsett om du är en erfaren webbutvecklare eller bara börjar ut, är det viktigt att hitta ett webbhotell som passar just dina behov. Sedan finns det också supporten att tänka på. Vissa företag erbjuder mycket bra support med snabba svarstider, medan andra har lite mindre bra support. Det kan vara svårt att veta vilket webbhotell som är bäst för dig, men det finns några saker du kan titta på som kan göra din valprocess lite enklare.
Installera ett CMS-system som gör det enkelt för dig att hantera innehållet på din hemsida.
Enkelt sagt, ett CMS är ett program som gör det möjligt för användare att skapa, redigera och publicera innehåll på en webbplats. Med andra ord, det underlättar hanteringen av innehåll på din hemsida.
Det finns olika typer av CMS-system på marknaden, beroende på dina behov kan du välja ett system som är mer lämpligt för just dig och din verksamhet. I allmänhet finns det tre olika typer av system:
1. System med Open Source-kod – Det betyder att koden är tillgänglig för allmänheten och gratis att använda. Systemet bygger vanligtvis på PHP och MySQL (databaser). Exempel på populära Open Source-CMS:s är WordPress, Drupal och Joomla!
2. Licensierade system – Dessa kostar ofta en licensavgift per användare/webbplats. Licensierade system har ibland mer funktionalitet än de med Open Source-kod men de kan vara svårare att installera själva. Exempel på licensierade system: Sitecore och Episerver.
3. SaaS (Software as a Service) – Detta betyder oftast abonnemangstjänster dvs man betalar per månad/vecka etc för tjänsten istället för engångskostnad som hos de två andra alternativet.. En del SaaS-leverantörer erbjuder flera olika planer beroende vilka funktioner man vill ha tillgodo till.. Exempelp SaaS-leverantörer: Squarespace och Wix
Vilket CMS ni vinner best i test beror helt enkelt vilken typ av verksamhet ni har samt hur stor budget ni har till hands naturligvis.. Listan nedanför inkluderar inte bara WordPress utan ger exempel fritt olika slags styrningar.. Vissa rekommenderas starkare ännu andra beroende huruvida ni vill ha begränsad funktionalitet eller omfattande alternativ
Se till att regelbundet uppdatera och underhålla din hemsida för bästa resultat!
Det är viktigt att regelbundet uppdatera och underhålla sin hemsida för bästa möjliga resultat. Detta innebär att du ofta måste lägga till nytt innehåll, fixa eventuella buggar eller problem och se till att allt fungerar som det ska. Om du inte gör det kan det leda till att dina besökare slutar komma tillbaka eller rekommenderar din sida till andra.